Panduan Sholat Sunat Tahajud dan Waktu Pelaksaan

Panduan Sholat Sunat Tahajud

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh :)

Apakabar sahabatkuh seiman semoga kita selalu deberika kesehatan oleh Allah SWT agar kita bisa meningkatkan keimanan supaya lebih produktif lagi dalam melaksanakan ibadah dan melakukan kebaikan-kebaikan disekitar kita. Kalini saya akan memberikan artikel panduan Sholat sunnah tahajud. Apasih Sholat Tahajjud itu ?  Nah marikita bahas.

Sholat Tahajjud iyalah sholat malam yang dilakukan setelah bangun tidur, lebih tepatnya dilaksanakan secara bersendirian waktu yang tepat untuk melakukan sholat tahajud tengah malam sekitar jam 1 atau jam 2 . Sholat sunat ini amat dituntut dan sangat baik dilakukan sebagai ibadah tambahan. Nah Rasulullah SAW pun dan para sahabatnya tidak meninggalkan sholat ini sepanjang hayat mereka. Firman Allah SWT:

Panduan Solat Sunat Tahajud dan Waktu Pelaksaan
(Surah Isra';ayat 79)

“Dan pada sebahagian malam hari bersolat Tahajjudlah kamu sebagai suatu ibadat tambahan bagimu; Mudah-mudahan Tuhan-mu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji.”  (Surah Isra’; ayat 79)

Sebelum ke Tujuan Sholat Tahajud Rasulullah SAW pernah  bersabda nih begini bunyinya :
“Kerjakanlah solat malam sebab itu adalah kebiasaan orang solihin sebelum kamu, juga suatu jalan untuk mendekatkan diri kepada Tuhanmu, juga sebagai penebus segala amalan buruk, pencegah dari perbuatan dosa dan dapat menghalangi penyakit dari badan.”   (Riwayat Tirmizi dan Ahmad r.a.)

Tujuan pelaksanaan Sholat Tahajjud Apa Sih ?

  • Sebagai petanda perhambaan kepada Allah SWT.
  • Mendekatkan seorang hamba dengan Penciptanya
  • Tanda kesyukuran manusia di atas nikmat kurniaan Allah SWT.
  • Menguatkan jiwa dan ketaqwaan seseorang kepada Allah SWT.
  • Mendapatkan ketenangan dalam menghadapi cabaran dan dugaan hidup.

Panduan Solat Sunat Tahajud dan Waktu Pelaksaan

Cara Melakukan Sholat Sunnah Tahajjud bagaimana ?

Melakukan Sholat Tahajjud dilakukan tiada had rakaatnya, mengikut kesanggupan dan kemampuan, dengan setiap dua rakaat satu salam. Jika dirasakan berat memadailah sekadar dua rakaat tetapi dilakukan secara berterusan setiap malam. insya allah sahabat bisa melakukannya :)

Nah Ada salah satu Hadis Rasulullah SAW berbunyi :  “Amalan yang disukai oleh Allah, adalah yang terus menerus (istiqamah) walaupun sedikit.” (Riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah.)


1.  Bacalah doa Sebelum mengerjakan Sholat Tahajjud berikut ini :

Tiada Tuhan melainkan Dikau, Maha Suci Dikau! Daku memohon ampun kepada-Mu bagi dosa-dosaku dan daku memohon kepada-Mu akan Rahmat-Mu. Ya Allah! Tambahkanlah padaku ilmu dan janganlah Dikau pesongkan hatiku setelah Dikau berikan petunjuk. Dan berikanlah daku Rahmat-Mu; Sesungguhnya Dikaulah yang melimpahkan rahmat! Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkanku dan kepada-Nyalah tempatku kembali.

2.  Niat Sholat Tahajjud:

Panduan Solat Sunat Tahajud dan Waktu Pelaksaan
(Ushalli sunnatat tahajjudi rak’ataini Lillahi ta’ala)

Daku bersolat Sunat Tahajjud dua rakaat, kerana Allah Ta’ala.

3.  Bacaan Surah selepas Al-Fatihah :

Bacaan Surah Tahajjud sahabat bisa membaca beberapa surat ini.

a) Rakaat pertama:    Ayat Al-Kursi  (7 kali)

Rakaat kedua:    Surah Al-Ikhlas  (11 kali)

Atau;

b) Rakaat pertama:    Ayat Al-Kaafirun

   Rakaat kedua:    Surah Al-Ikhlas

Atau;

c) 10 Ayat Terakhir, Surah Al-Imran,.

(Rasulullah SAW sering membaca ini pada solat Tahajjud Baginda.)

4. Selesai membaca tasbih pada sujud kedua dalam rakaat terakhir, bacalah doa berikut 3 kali:

Bacaan Doa Sujud akhir tahajjud
Sumber (infoPelajar2.com)

5.  Selesai salam sholat Tahajud, bacalah doa yang pernah dibaca oleh Rasulullah SAW ini:

Bacaan Doa Selepas solat Tahjud
Sumber (infoPelajar2.com)

6.  Kemudian sambung baca Doa Sholat Sunat Tahajjud berikut:

Ya Allah! Bagi-Mu segala puji-pujian. Dikaulah pendiri langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Bagi-Mulah segala pujian, Dikau Penguasa langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Dan bagi-Mulah segala puji, Pemancar cahaya langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya.

Bagi-Mulah segala pujian, Dikaulah yang benar (Al-haq), janji-Mu adalah benar, firman-Mu adalah benar, perjumpaan dengan-Mu adalah benar, syurga itu benar dan neraka adalah benar. Nabi-nabi itu benar, Nabi Muhammad SAW adalah benar dan adanya hari Kiamat itu benar. 

Ya Allah! Pada-Mulah daku menyerahkan diri, dengan-Mu daku beriman, kepada-Mu daku bertawakal, kepada-Mu daku kembali, dengan-Mu daku menghadapi musuh dan kepada-Mu daku berhukum. Ampunilah dosa kesalahanku yang telah lalu dan yang terkemudian, baik yang daku sembunyikan mahupun yang daku nyatakan, di mana Dikau lebih mengetahuinya. Dikau yang Maha Mendahului dan Maha Mengakhiri. Tiada Tuhan melainkan Dikau! Tiada padaku daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah!

Ya Allah! Berilah kami kebaikan di dunia dan kebajikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab neraka.

Selawat Allah ke atas Penghulu kami Nabi Muhammad SAW dan ke atas keluarga serta para sahabat sekeliannya. Segala puji hanyalah untuk Allah; Tuhan Pemelihara seluruh alam.! 

4 Tips Bangun Sholat Tahajud tepat waktu

Agara sahabat bangun tepat watuk melaksanakan sholat tahjjud ini beberapa tips :
  • Sebelum masuk tidur, berniat ingin melakukan Sholat Tahajjud.
  • Menjauhkan diri daripada perbuatan maksiat.
  • Bersederhana makan dan minum pada waktu siang.
  • Membaca ayat-ayat Al-Quran.
Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa yang hendak tidur dan berniat untuk bangkit bagi mengerjakan Sholat Sunat Tahajjud, kemudian tidurnya terlajak sampai ke pagi, maka dicatat niatnya itu sebagai satu pahala, manakala tidurnya pula dikira sebagai kurniaan Allah yang diberikan kepadanya.”   (Riwayat al-Nasa’i dan Ibnu Majah r.a.)

Semoga bermanfaat. apabila ada kesalahan kata adalam artiket ini dimohon komentar nya terimkasi.